Historiaa


Pyhäjärvelle muutti SOANLAHESTA KIEKUAN kylästä raja-Karjalasta perheitä, kirvesmiehiä, jotka rakensivat tämän talon vuonna 1948 sen ajan materiaaleista ja hyvän tekivätkin. Näiden tekijöiden, ehkä tekijöitäkin, suvut asuvat yhä Pyhäjärvellä. Olisi mielenkiintoista tavata heitä.

Talo on nähnyt ja kokenut paljon ja talossa on moni saanut hyviä elämänohjeita kuin myös kipinän urheiluun. Yhdistys tarvitsi toimitilat ja ne ostettiin. Maaliskuun 22. 1945 Peltoharju - nimisestä tilasta Pyhäjärven SosiaalidemokraattinenTyöväenyhdistys ry. osti Matti ja Martta Niemeltä 20 aarin suuruisen määräalan 50.000 markan kauppahinnalla. Sos.dem. yhdistystä edustivat Juha Mord ja Eelu Lukkarinen. Pyhäjärven Ol. Sosiaalidemokraattinen kunnallisjärjestö ry. perustettiin 2.3.1949.

Tonttisuunnittelujen perusteella tehtiin sopimus lokakuun 14 pv:nä 1951 lisämaan ostosta. Omistukseen tuli toinenkin tontti, josta maksettiin 24.000 markkaa. Sos.dem. yhdistystä edustivat Matti Halkosalmi ja Paul Pirnes.

26.3.1952 Pyhäsalmensos.dem. yhdistys lahjoitti ko. alueen Pyhäjärven Ol. sos.dem. kunnallisjärjestölle. Kunnallisjärjestöä edustivat M. Halkosalmi ja P. Pirnes. Lahjoituksen vastaanotti Otto Nissinen ja Reino Ruotsalainen.
Heimola nimi on merkitty rekisteriin 29.10.1953.
Vuonna 1979 1.4. Pyhäjärven Sos.dem. kunnallisjärjestö päätti lahjoittaa ilman vastinetta Heimolan Pyhäjärven Työväen Urheilijat ry-nimiselle yhdistykselle sen toiminnan tukemiseksi. Järjestön puolesta lahjoituksen luovuttivat Vilho Leskinen ja Matti Jäppinen. Urheiluseuran puolesta lahjoituksen vastaanottivat ReijoJaatinen ja Olavi Virtanen.

Pyhäjärven Työväen Urheilijat merkittiin yhdistysrekisteriin 6.11.1945, silloin alkoivat toiminnanvuodet. Urheilun saralla tapahtui paljon, seuralla oli hyvät johtajat, tuloksia syntyi.
Vuonna 1981 oli kaupungin kanssa keskustelua Heimolan tontista. Kaupunki tarjosi vaihtoa Leskelän alueen 5.250 neliön määräalaan 60.000 mk:n hintaan rakennuksineen. Ratkaisuna 24.4.1981 kunnanvaltuusto päätti kuitenkin luopua kaavamuutoksista. Toiminta jatkui moninaisena.
Vuonna 1988 PTU haki toimenpidelupaa toimitalonsa kunnon kohentamiseen ja sai luvan Heimolan peruskorjaukseen. Liityttiin kunnan vesi- ja viemärijärjestelmään, sisälle tehtiin wc ja lisättiin lämpöeristeitä sisälle ja ulkopuolelle eristyksen lisäksi uusittiin koko ulkovuori sekä peltikatto. Uusittiin myös sähköt pinta-asennuksina. Kunta lahjoitti liittymät.

PTU:n toiminnan vähitellen hiipuessa, päätettiin 16.5.1993 PTU:n uudeksi nimeksi Pyhäsalmen Syke. Myös Heimola siirtyi silloin uuden nimen alle.
Seurana PTU/Syke täytti 50v. vuonna 1995.
Urheilu on siis ollut tämän talon tuotetta, niin PTU:n kuin Sykkeenkin aikana.

Tämä on meille suuri huomionosoitus: saada lahjoituksena haltuumme yksi Pyhäsalmen historiassa eniten puheita aiheuttaneista tiloista. Siihen aikaan oltiin tyytyväisiä kun pärjättiin urheilussa, mutta kuitenkin arvosteltiin ja jopa pilkattiin nuoria urheilijoita, jotka halusivat edustaa seuran verkkareissa. Ei arvostettu TUL:n alaisten seurojen urheilijoita.
Onneksi ajat on muuttuneet.